Mätäjoella Uitiin ja Kalastettiin

Mätäjoen ympäristöstä on löydetty muinaisia asuinpaikkoja, sen jäällä on luisteltu ja joella on pidetty uimakoulua. Puhumattakaan niistä kaloista mitä sieltä on vuosien saatossa ongittu.

Hauskin muisto monelle on se kun kalalastissa ollut Keijo Karhun kuorma-auto kaatui ja lasti valui Mätäjokeen. Auto oli tulossa Merikarvialta ja se kaatui mäen mutkassa. Kyydissä oli savukalaa ja eläviä kaloja. Raimo Astikainen muistelee miten väki nopeasti ryntäsi keräämään savukaloja talteen. Raimon veli sai kiinni ison elävän hauen. Paikalle osunut aikuinen mies totesi pojalle, ettei kaloja saa ottaa ja vei saaliin mennessään. Suurin osa savukaloista tallaantui kun kaikki yrittivät pyydystään eläviä kaloja.

Myöhemmin todennäköisesti kalakuormasta irtipäässeitä haukia päätyi poikien verkkoihin, mutta Soitulan Seppo muistelee, ettei niitä kuitenkaan uskallettu syödä. Neljän vuoden päästä haukea oli Mätäjoessa niin paljon, että pojat ampuivat niitä ilmakiväärillä Lassilan sillalta. Kun tuli kesä ja vedenpinta laski, oli haukia niin paljon että ne kuolivat ja haju oli Raimon muistikuvan mukaan hirvittävä.

matajoki_kesa

Mätäjoen maisemaa keväällä 2008


Museo maksoi kivikautisesta esineestä 1000 markkaa

Kun Invalidikylän taloihin vedettiin vesijohtoja ja rakennettiin kellareita, löytyi saven seasta monella tontilla simpukoita ja meriruohoa sekä hienoja posliininpalasia. Rakennuksille tuotiin hiekkaa Kaarelasta. Alangon pihamaalla löytyi hiekan seasta esine, joka pyöri pihamaalla pitkään. Se paljastui lopulta kivikautiseksi esineeksi ja se vietiin Kansallismuseoon, joka maksoi siitä tuhat markkaa.

matajoki01

Vuokko Wahlroos (myöh. Viljanen) Strömbergin putouksella 1950-luvun alussa

matajoki02

Mätäjoki ja Strömbergintien silta keväällä 2005.

matajoki_putous

Strömbergin putous keväällä 2006

Vielä 1940- ja osittain myös 1950-luvulla Mätäjoella uitiin ja pestiin pyykkiä. Siellä oli laitureita ja ponnahduslautoja. Aika monen pojan ja tytön vanhemmat olivat kieltäneet uimisen, mutta kieltoa uhmattiin. Vielä 1930-luvulla Mätäjoella oli pidetty uimakouluakin. Tutkija Olli Ruth varoittaa nykypäivän lapsia ja nuoria uimasta Mätäjoessa.

sirkkaSirkka Währn tätinsä kanssa uimassa Mätäjoella 1930-luvulla

Kun Mätäjoki talvella jäätyi, siinä luisteltiin. Muutamina talvina jopa Strömbergin pato jäätyi ja senkin yläpuolella pääsi luistelemaan.

matajoki_talvi

Mätäjoki joulukuussa 2004


Pitäjänmäen Muistipiiri 8.4.2008
Kuvat Jussi-Petteri Lappii
Lisätietoja Mätäjoesta:
Mätäjoki nimeään parempi (Olli Ruth, Helsingin yliopisto Maantieteen laitos)
Mätäjoen myrkkypäästö 20.5.2013 (YLE uutiset, Teknos Oy:n liuotinpäästö, taimenkanta vaarassa, poliisi tutkii)
Strömberginkoski (Suomen vesiputoukset)