Turkismiehenkuja 6 (Entinen Pitäjänkuja 3 ja Pitäjänkuja 5)

Pitäjänkujan varrella, kadun itäpuolella, nykyistä 1959 valmistunutta Pitäjänmäen kirkkoa vastapäätä sijaitsi alunperin kaksi puurakennusta. Tontit olivat alkujaan yksityisessä omistuksessa. Vaalea Terijoelta 1900-luvun alussa siirretty kaksikerroksinen huvila sijaitsi Pitäjänmäentieltä katsottuna taaempana, lähempänä urheilukenttää, osoitteena oli Pitäjänkuja 5. Siinä asuivat mm. Hannes Häyrinen ja Liisa Nevalainen, ja he myös omistivat tontin pitkään. Vuonna 1961 Hannes Häyrinen myi tontin seurakunnalle, viereenhän osoitteeseen Pitäjänkuja 4 oli valmistunut keväällä 1959 Pitäjänmäen uusi kirkko. Huvila purettiin 1960-luvulla ja sen tilalle tuli kirkon parkkipaikka.

Eteläisempi mansardikattoinen, valkoinen puutalo sijaitsi lähempänä Pitäjänmäentie 15:n taloa, osoitteenaan Pitäjänkuja 3. Talon itäpuolella oli punainen rakennus, jossa oli mm. sauna, ulkokäymälä, varastoja ja autotalli. Pihalla oli puutarhakasveja ja mm. omena- sekä luumupuita. Tontin omisti ainakin 1950-luvulla ja 1960-luvun alussa Väinö Länsilahti, tämäkin tontti myytiin todennäköisesti 1960-luvulla seurakunnalle. Vuonna 1979 Pitäjänkuja 3:n ja Pitäjänmäentie 15:n tonttien väliin rakennettiin kevyen liikenteen väylä. Mansardikattoinen asuintalo tuhoutui tuhopoltossa vuonna 1985.

Turkismiehenkuja 6:n (silloinen Pitäjänkuja 3:n) puutalo palaneena

 

Pihan saunarakennus sekä villiintynyt puutarha jäivät jäljelle. Saunarakennus ehti toimia myös varsin pitkään kahden “laitapuolen kulkijan” asuinpaikkana. Viereisen Pitäjänmäentie 13:n HOAS:n taloja rakennettaessa, purettiin saunarakennus huhtikuussa 1993, mutta villiintynyt pihapiiri jäi edelleen jäljelle.

Nykyisen seurakuntayhtymän rakennuttaman ja Polarin rakentaman asuinkerrostalon rakentaminen aloitettiin 26.9.1994.

Rakennustyömaa Turkismiehenkuja 6:ssa tammikuussa 1995.
Turkismiehenkuja 6 helmikuussa 2003.

Nykyinen osittain kolme-, osittain viisikerroksinen, kolme rappua käsittävä elementtitalo valmistui kesällä 1995. Talon kaikki asunnot ovat vuokra-asuntoja, osa on vuokrattu seurakuntayhtymän nykyisille tai eläkkeelle jääneille työntekijöille. Aivan 2000-luvun alussa talon peltikatto uusittiin kokonaan

Teksti ja kuvat Jussi-Petteri Lappi.