Opiskelijoiden Talo (Pitäjänmäentie 13)

Pitäjänmäentie 13:ssa sijaitsee kaksi vuonna 1993 valmistunutta asuintaloa. Aluksi talot olivat Helsingin opiskelija-asuntosäätiön HOAS:n ja Helsingin kaupungin yhteisomistuksessa, nyttemmin HOAS isännöi koko taloyhtiötä. Yhteisen omistajuuden aikana pienemmän talon eli A- ja B-rappujen asukkaat koostuivat opiskelijoista sekä kaupungin töissä olleista alle 35-vuotiaista. Siitä lähtien, kun talot ovat olleet HOAS:n hallinnassa, on asunnot vuokrattu pelkästään opiskelijoille. Isomman talon eli C-rapun asunnot on varattu ensisijaisesti Sibelius-Akatemian musiikinopiskelijoille, ja ovat siksi äänieristettyjä. Pienemmän talon asunnot ovat äänieristämättömiä.

Kadun puoleinen talo on osin kolme- ja osin viisikerroksinen, pihan puoleinen pienempi talo on kolmikerroksinen, talot ovat elementtirakenteisia. Vehreä istutuksin koristettu oleskelupiha sijaitsee suojaisesti talojen välissä, suojassa liikenteen ääniltä.

Rakennusten paikalla sijaitsi aikaisemmin metsää sekä metsän läpi kulkeva kevyen liikenteen väylä. Pitäjänmäentien ja Korsutien kulmassa oli aikaisemmin puutalo 1900-luvun alkupuolelta, joka purettiin 1970-luvulla. Vielä liikenneympyrän rakentamisen aloittamiseen saakka vanhasta talosta muistuttava pätkä sireenipensasaitaa oli jäljellä katujen kulmassa.

Pitäjänmäentie 13

 

Nykyisten talojen rakentaminen aloitettiin syksyllä 1992. Samalla uusien tieyhteyksien rakentaminen sekä kevyen liikenteen väylän (Turkismiehenkuja) leventäminen ajoväyläksi Pitäjänmäentie 15:n pohjoispuolella pienensivät Pitäjänmäentie 15:n piha-aluetta. Opiskelijatalojen valmistuminen viivästyi jonkin verran aikataulustaan, sillä huhtikuussa 1993 rakennustyömaalla pienemmän rakennuksen eristevillaa seinään laitettaessa syttyi tulipalo, joka vaurioitti seinää. Rakennukset valmistuivat ja asukkaat pääsivät muuttamaan taloihin loppuvuodesta 1993.

 

Teksti ja kuva Jussi-Petteri Lappi