Opettaja Aino Kuokkanen

Äitini Aino Kuokkanen o.s. Suhonen (1902 – 1963) tuli Pitäjänmäen koululle opettajaksi heti seminaarista valmistuttuaan vuonna 1923. Koulu toimi silloin vielä vanhassa puutalossa, Bergkullan huvilassa. Koulu oli perustettu 1921. Nuoren opettajattaren pieni asunto oli tämän vanhan kuin myös vuonna 1926 valmistuneen uudenkin koulun yläkerrassa.

Äitini avioitui vuonna 1943 Otto Kuokkasen kanssa. Isäni toimi käsityönopettajana Helsingin Sokeainkoululla. Minä synnyin saman vuoden lopulla. Sain vielä pikkusiskon vuonna 1945, mutta hän oli vaikeasti kehitysvammainen ja kuoli runsaat kaksi vuotta myöhemmin.

Aluksi perheemme asui äidin pienessä asunnossa Pitäjänmäen punatiilisen koulun toisessa kerroksessa Konalantien varrella. Muita koululla asuvia opettajia olivat silloin Lempi Ahtio ja Julia Kauppila.

Opettaja Lempi Ahtio asui yksin, ja mielellään hän päästi minut kotiinsa kattilakaappia järjestämään. Eläkkeelle jäätyään hän avioitui pitkäaikaisen ystävänsä Vilho Hepomäen kanssa, mutta jäi melko pian leskeksi. Vanhemmiten hänen jalkansa heikkenivät ja viimeiset vuotensa hän joutui viettämään vuoteessa. Mieli oli kuitenkin kirkas, ja hän ilahtui aina kovin, kun silloin tällöin kävin Ruskeasuolla hänen kotonaan häntä tapaamassa ja menneitä muistelemassa. Lempi Hepomäki kuoli 1960-70 -lukujen taitteessa.

Kauppilan perheeseen kuului opettaja-äidin lisäksi metsänhoitaja Kauko Kauppila sekä keväällä 1944 syntynyt poika Jussi. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä tytär Leena. Julia Kauppila oli vielä vuonna 2007 elossa ja virkeässä kunnossa.


Linja-autolla töihin Pitäjänmäelle

Vuonna 1947 muutimme isän virka-asuntoon Sokeainkoululle Kallioon Ensimmäiselle linjalle ja sitten vuonna 1958 Töölöön Stenbäckinkadulle. Äitini kulki linja-autolla töihin Pitäjänmäelle, ensin vanhaan Konalantien kouluun ja sitten vuonna 1954 Nuolitielle valmistuneeseen uuteen kouluun.

Äidin työtoverit kävivät joskus meillä kylässä, ja me joskus heillä. Eniten perheemme piti yhteyttä Kauppiloihin (Tampereella asuvaa Jussia tapailen vieläkin) sekä Lempi Ahtioon. Muistan myös Taavi Antikaisen, Aake Virtasen ja Siina Taulamon. Äidin työpaikalla kävin enää hyvn harvoin sitten kun olimme muuttaneet Pitäjänmäeltä pois. Sen muistan, että uuden Nuolitien koulun välkkyvistä loisteputkivalaisimista sain migreenin joka kerran kun siellä jouduin käymään
Äitini opetti koko 40 vuotta kestäneen työuransa ajan pieniä 1- ja 2-luokkalaisia. Hän ehti saattaa useita sukupolvia Pitäjänmäen lapsia opin tielle, kunnes 61-vuotiaana menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen 31.5.1963, koulujen kevätjuhlapäivänä.
Äitini oli varsin musikaalinen ja lauleli aina kotona puuhatessaan. Koulun juhlissa hän säesti urkuharmonilla tai pianolla. Muistan kuinka hänen kirkas sopraanonsa soi ylimpänä, kun laulettiin yhdessä. Nuoruudessaan 1930-luvulla hän lauloi Savonlinnan oopperakuorossa. Myöhemmin hän osallistui aktiivisesti Opettajien kuoron toimintaan.


Teksti: Juha Kuokkanen
Valokuvat: Kuokkasen perhearkisto