Kekkosen Perhe (Kolkkapojantie 11 A ja B)

Sijainti: Kolkkapojantien ja Jännetien kulmassa tontilla nro5 Pitäjänmäen kaupunginosassa 46 korttelissa 46127. Vanha Määritelmä: Alkujaan se oli asuntotontti nro 2, jolla sijaitsi talo nro 9 Peltotien varrella korttelissa 27.

Vuonna 1927 Helsingin kaupunki luovutti vuokralle Helsingin pitäjässä sijaitsevan Reimarsin tilan korttelissa 27 olevan tontin nro2 Einari ja Tilda Hakuliselle. Vuonna 1941 Einari Hakulisen perikunta myi talon Albin ja Naimi Pöyhöselle. Vuonna 1954 talon omistus siirtyi heidän lapsilleen Toivolle ja Majlikselle.

Kerttu Siren osti talon vuonna 1962 ja kymmenen vuoden kuluttua omistajiksi tulivat Erkki ja Sirkka Kekkonen. Vuonna 2003 muodostetun kiinteistöyhtymän osakkaina ovat Erkki, Sirkka ja Jouni Kekkonen.


Rakennukset

Vuonna 1928 Hakuliset rakensivat tontille asuintalon ja vajarakennuksen. Talo on puolitoistakerroksinen, runkorakenteinen puutalo, jonka ulkomitat ovat 7x9m. Yläkerrassa on 2 huonetta ja alakerrassa 2 huonetta ja keittiö. Talossa oli uunilämmitys. Uuneista vain yksi kaakeliuuni on jäljellä. Vuonna 1959 Toivo Pöyhönen otti osan kellaritiloista radiokorjaamon käyttöön.

kolkkapojantie11_1972

Kolkkapojantie 11 vuonna 1972 ennen remontteja. Talo oli kovin ränsistynyt sekä sisältä että ulkoa.

Vuonna 1972 uudet omistajat Kekkoset tekivät peruskorjauksen, jolloin taloon tuli sähkölämmitys, vesi ja viemäri. Vuonna 1987 toteutettiin talon laajennus 36m2 suunnittelijana rakennusarkkitehti Erkki Kekkonen.

Vuonna 2004 valmistui tontille Jouni Kekkoselle uusi 1½-kerroksinen omakotitalo Kolkkapojantie 11B. Ulkopuolelta uusi talo on pyritty sopeuttamaan olemassa olevaan ympäristöön. Sisäpuolelta talo on moderni, viimeisimmällä tekniikalla varustettu omakotitalo. Pääsuunnittelija ja vastaava mestari on rakennusarkkitehti Erkki Kekkonen.


Talon asukkaat

Ensimmäiset asukkaat olivat talon rakentajat Einari ja Tilda Hakulinen. Einari toimi työnjohtajana rautateillä. Heillä oli kolme lasta Linnea, Jouko ja Teuvo. Myöhemmin Teuvosta tuli Los Pakos lomakylän rakennuttaja ja omistaja Espanjassa. Einari Hakulinen kuoli 1938 ja perikunta myi talon vuonna 1941 Albin ja Naimi Pöyhöselle.

Albin oli ajuri ja hän suoritti rahtiajoa hevosilla. Vajarakennuksen hän muutti kahden hevosen talliksi. Albin Pöyhösen kuoleman jälkeen 1954 talon omistajiksi tulivat heidän lapsensa Toivo ja Majlis. Toivo oli radiomekaanikko. Hän korjasi radioita talon kellaritiloissa. Myös hänen vaimonsa Terttu osallistui korjaustyöhön. Toivolla ja Tertulla oli kaksi lasta Veijo ja Anne. Perhe asui talon ensimmäisessä kerroksessa. Majlis oli naimisissa konemestari Erkki Niemen kanssa. Heillä oli kolme lasta Kaj, Kari ja Raija. He asuivat toisessa kerroksessa.

Vuonna 1959 Toivo lunasti sisarensa osuuden talosta ja Niemet muuttivat Haagaan.

Vuonna 1962 Toivo ja Terttu myivät talon Kerttu Sirenille ja perhe muutti Hämeenkylään.

Kerttu Siren oli keittäjä (kokki). Itse hän asui yläkerran hellahuoneessa. Muissa huoneissa asuivat vuokralaiset. Eläkkeellä ollessaan hän laittoi ruokaa osalle vuokralaisista sekä naapurilleen Frans Holmströmille.

kolkkapojantie11_perhe

Kekkosen perhe 1972, jolloin he olivat ostaneet omakotitalon Pitäjänmäeltä (vas.) Jouni, Erkki, Susanna ja Sirkka.

Kekkosen perhe 1972, jolloin he olivat ostaneet omakotitalon Pitäjänmäeltä (vas.) Jouni, Erkki, Susanna ja Sirkka

Vuonna 1972 taloon muuttivat uusina omistajina Erkki ja Sirkka Kekkonen lastensa Jounin, 4 v. ja Susannan, 2 v. kanssa. Erkki Kekkonen on rakennusarkkitehti ja Sirkka sairaanhoitaja. Vuoden 2005 alussa talossa A (vanhassa talossa) asuvat Erkki ja Sirkka. Talossa B (uudessa talossa) asuu kokki Jouni Kekkonen.

Kaikkiaan talossa A on vuosina 1928 – 2005 ollut kirjoilla noin 50 eri henkilöä.

Kolkkapojantie 11 2004

Kolkkapojantie 11A kesäkuussa 2004. Valokuva Jussi-Petteri Lappi.

Kolkkapojantie 11 B 2004

Kolkkapojantie 11 B rakenteilla kesäkuussa 2004. Valokuva Jussi-Petteri Lappi.


Kirjoittanut: Erkki Kekkonen
Valokuvat Kekkosten perhearkistosta.
Pitäjänmäellä 27.12.2004