Iriksen Aineita II-III Luokalta Kansakoulussa

Kansakoulun III luokalta

Me olimme hammaslääkärissä

Menimme junalla Helsinkiin. Hammaslääkäri katsoi meidän hampaita. Me saimme punaiset laput. Opettaja jakoi ne meille. Kun menimme kansliaan täti otti ne meiltä pois ja sanoi, että valmista on.  Sitten me lähdimme ulos ja menimme Aleksis Kiven patsasta katsomaan.
Pikkujoulumme
Minun pikkusisko oli täällä koulussa ja me saimme toisiltamme lahjoja. Anja sai yhdeltä tytöltä yhden kiiltokuvan ja opettajalta kaksi kiistokuvaa. Opettaja liimasi ne kiiltokuvat paperille. Pertti haki kuusen ja opettaja laittoi kuuseen koristeita ja kynttilän palamaan. Joulupukki tuli ja pikkulapset sanoivat hänelle päivää. Sitten joulupukki meni pois ja me lauloimme kaikkia joululauluja ja söimme ruokaa.

Kansakoulun III luokalta

Koulun ympäristö

Meidän koulumme on melkein metsän keskellä, pienen kallion reunalla. Koulumme lähimmät naapurit ovat toisella puolella ruotsalainen kansakoulu ja toisella puolella  ihmisten asuntoja. Se erottuu muusta ympäristöstä aidalla.Koulumme alueella kasvaa lehmuksia, mäntyjä ja kuusia. Lähimpiä ympäristöjä ovat pellot ja vähän metsää. Koulun alueella  on liiterirakennus ja koulu. Koulualue on minun mielestäni kaunis.
Joka syksy on koulun seinät ovat kirjavana ja kauniina kaiken värisistä lehdistä, kun villiviini peittää koko seinän. Minä pidän koulualuetta kauniina.

Elokuvanäytös koululla

Meillä oli viime viikolla koulussa elokuvanäytös. Eräs setä tuli eläinsuojeluyhdistyksestä ja hän näytti meille kuvia eläimistä ja selosti meille,kuinka toisilla eläimillä on hyvä suojaväri. Hänellä oli myös sellainen piiska, jolla oli lyöty hevosta. Siinä oli kummassakin päässä rautaketjua ja keskellä narua. Sitten hänellä oli myös ritsa, jolla oli ammuttu lintuja. Ne kummatkin oli takavarikoitu. Sitten hän alkoi näyttää elokuvaa. Ensin hän näytti kuvia eläimistä, Amerikan metsistä ja muista paikoista. Siinä tuli eläin toisesa jälkeen. Siinä näytettiin kuvia autosta joka kulki vedessä ja maalla. Se setä sanoi, että tytöt tykkäisivät varmaankin enemmän nukketeatterista, mutta kaikki vastasivat, että kyllä tämä on hauskempaa. Se Jep-auto meni kaikista risukoista ja selvisi kaikista pulmista. Se elokuva maksoi kymmenen markkaa. Ja kyllä se hauska oli.

Käsityötunnilla

Meillä on koulussa käsityötunti keskiviikkona kello kahdestatoista neljään. Me teemme käsityötunnilla yöpaitaa ja ompelemme sen koneella. Olemme toisessa kerroksessa jatkoluokassa. Siell ei ole niin paljon pulpetteja, että kaikki mahtuisivat istumaan. Viidesluokkalaisten pitää hakea opettajanhuoneesta tuoleja. Viidesluokkalaiset kutovat sukkaa, toisilla on sukat jo valmiit, mutta toiseilla ne ovatt keskeneräiset.

Aamurukous koulussamme

Kello kahdeksan soi kello ja kaikki oppilaat rientävät riviin, sitten opettaja tulee ovelle ja päästää rivit sisään. Kaikki oppilaat menevät omiin luokkiinsa, sitten he tulevat meidän luokkaan, missä aamurukous pidetään. Luokkaamme tuli ennen toinen luokka, neljäs ja jatkoluokka, nyt ei tule muuta kuin neljäs-ja jatkoluokka. Kun kaikki asettuvar paikoilleem niin opettaja merkitsee taululle virren numeron ja kaikki etsivät virren virsikirjoistaan. Soittaja soittaa alkusoiton ja sitten kaikkia laulaa. Virren loputtua opettaja lukee kirjasta päivän tekstin ja sen luettuaan luemme rukouksen ja kaikki menevät omiin luokkiinsa. Ja niin alkaa koulutunti.

Iris Levoniemi (nyk. Lundqvist) kävi Pitäjänmäen kansakoulua vuosina 1945 – 1949.