HENRIKINTIE 19

Kivistön huvilassa Suntionpolku 6:ssa asunut lapsuutensa asunut ja Helsinkiin muuttanut Elma Kivistö-Laakso (synt. 1906) palasi 1930-luvun lopulla takaisin kotitaloonsa. Hän avioitui konemestari Aksel Nylundin kanssa 1943.

Elma ja Aksel ostivat Kivistön huvilan vierestä rakentamattoman peltotontin 15.8.1945, osoitteessa Henrikintie 19. Tontin lainhuudatus on tehty 14.12.1945. Myyjinä olivat Leo Hemming Katainen ja Judith Lovisa Katajainen (o.s. Gärkman). Ostajina olivat Aksel Johan Nylund ja Elma Elisa Nylund.

Tontti oli lohkottu 1930 tilasta Bertas skattelägenhet RN. 2/49. Holmqvistin suvun omistuksessa ollut Bertaksen tila myytiin 1927 liikemies Gideon Grönlundille. Muutaman vuoden jälkeen Grönlund joutui taloudellisiin vaikeuksiin ja tila myytiin pakkohuutokaupassa 15.5.1931. (Torbjörn Holmqvist: Anteckningar om Kånala med omgivning under gångna tider, Helsinki 1981). Henrikintie 19:n tontin omistajaksi on tullut muitakin maa-alueita Konalassa ja Pitäjänmäellä omistanut Gärkman. Judit Gärkman oli ilmeisesti saanut tontin perintönä.

Sairaus muutti suunnitelmat

Rakentamattomalle tontille oli merkitty kulkutie Henrikintieltä. Naapuri oli tosin ominut tieksi mitatun alueen ja jäljellä oli vain kapea polku. Pentti Laakso (Elman poika) muistaa kuinka tarvittiin maanmittaria selvittämään asia.

Nylundien tarkoitus oli rakentaa tontille talo. Piirustukset olivat olemassa ja jotakin puutavaraakin oli tapulissa ainakin perustöitä varten. Aksel oli sodassa pohjoisrintamalla ollessaan saanut tuberkuloositartunnan ja sairaus paheni niin että hän joutui pitkäksi aikaa Kiljavan parantolaan. Sieltä päästyään ei hän enää osallistunut työelämään ja kuoli 1963. Tuberkuloosi oli koetellut Kivistön huvilan asukkaita aikaisemminkin. Elman isä Albert Kivistö ja hänen sisarensa Hilja olivat menehtyneet tautiin.

Elman palsta

Akselin kuoltua talon rakennus jäi silleen. Elma istutti palstalle, kuten hän tonttia nimitti, omenapuita ja marjapensaita sekä  paljon kukkia. Omenoita tuli joinakin vuosina niin paljon, ettei niitä halunnut enää kukaan ottaa.

henrikintie19a
Henrikintie 19 pihamaa. Taustalla Suntionpolku 6, Kivistön huvila.

Pentin tytär Satu (nyk. Ylimaa) leikki usein veljensä Sepon kanssa isoäidin palstalla. Sadun mieleen ovat erityisesti jääneet Elman kauniit kukat.

Elma asui kälynsä Sannin kanssa vuoteen 1985 Pitäjänmäellä. Rouvat halusivat  muuttaa asuntoon, jossa olisi sisä-wc, lämmitys ja muitakin mukavuuksia.

Pitäjänmäellä pitkään Eljaksentiellä asunut Hannu Laakso osti tontin ja ryhtyi rakentamaan sille paritaloa. Ensimmäinen taloista valmistui keväällä 1986 ja toinen joulukuussa 1986.

Hannu asui perheineen Henrikintiellä vuoteen 1988, jolloin taloon muuttivat Pirkko Hakkarainen ja Lasse Kurvonen. Toiseen taloon muuttivat heti talon valmistuttua Leena-Maija ja Ensio Tuominen tyttärensä Kaisun kanssa. Kaisu asuu nykyisin oman perheensä kanssa nykyisin Latokartanossa Viikissä.

Kulku ”palstalle” rakennetulle talolla on nykyisin katettua tietä pitkin. Kuva kesältä 2004.

Teksti
Pentti Laakso
Leena-Maija Tuominen

Valokuvat
Laakson perhearkisto