Pikomalan Laulajat

”Mikä tämä tällainen kaupunginosa oikein on, jossa ei ole edes omaa kuoroa”, näin Irja Vuokko huokailu useampaan kertaan 1980-luvun lopulla miehelleen Leo Vuokolle. Leo oli Pitäjånmäki Seuran puheenjohtaja ja tiesi, että paikkakunnalle saadaan kuoro, kun joku sen perustaa.

Konala- ja Pitäjänmäki Seura järjestivät koko perheen yhteislaulutilaisuuden ”Laulu syömmet aukaisee” Ravintola Henrikissä 29.3.1987. Laulajia oli paikalla yli viisikymmentä ja heti heistä ilmoittautui kaksitoista uuden perustettavan kuoron jäseniksi. Keväällä Helsingin työväenopisto lupautui palkkaamaan kuoronjohtajan ja auttamaan harjoituspaikan saamisessa. aluerehtori Hannele Koli-Siiteri oivalsi heti kuoron merkityksen. Ensimmäinen ilmoitus Pikomalan Sanomissa toi kuoroon 30 uutta laulunhaluista jäsentä.

Pitäjänmäen seudun kuoron perustava kokous ja ensimmäiset harjoitukset pidettiin Pitäjänmäen ala-asteen koululla 8.9.1987. Paikalla oli kaksikymmentä henkilöä sekä kuoron ensimmäinen johtaja Kaija Viitasalo-Tulkki. Kuoron puheenjohtajaksi valittiin Irja Vuokko ja äänten valvojiksi Johanna Nikkanen ja Paavo Savonen.

Ensimmäinen kuoron konsertti pidettiin 11.4.1989 Pitäjänmäen ala-asteen juhlasalissa. Irja Vuokko kirjoittaa Pikomalan Sanomissa konsertista: ”Vajaassa kahdessa vuodessa kuoronjohtaja Kaija Viitasalo-Tulkki oli saanut kuoron soimaan hyvin ja äänet sulautumaan toisiinsa”.

 

Pitäjänmäen seudun kuoron ensimmäinen konsertti 11.4.1989. Pitäjänmäki Seuran puheenjohtaja Leo Vuokko kukittamassa kuoronjohtaja Kaija Viitasalo-Tulkkia.

 

Lahjoitusrahoilla esiintymispuvut

Ennen kuin kuoro pääsi esiintymään, oli saatava esiintymispuvut. Rahaa ei ollut ja kerjuulle oli lähdettävä. Irja Vuokon muistinpanojen mukaan Pitäjänmäki Seura lahjoitti 3 000 markkaa, Konala-Seura 1 400 mk, Pajamäki Seura 1 000 mk, Lions Club Helsinki/Konala 1 000 mk, Helvar Oy 500 mk ja Irja itse puuttuvan satasen. Summalla saatiin kuorolaisille uudet ”koltut”.

-Kaija Viitasalo oli kuin luotu uuden kuoron johtajaksi: pätevä, innostava, joskus ankarakin, huumorintajuinen. Meillä oli hauskaa keskenämme. Kerran Kaija sanoi yhdelle bassollemme, että vaikka et nuotteja osaakaan, voit kuitenkin katsoa meneekö nuotit ylös- vai alaspäin. Mies muistaa varmasti edelleenkin Kaijan neuvon, uskoo Irja Vuokko.

Kuoron nimeksi päätettiin ottaa 23.1.1990 Pikomalan Laulajat. Kyseessä on nimen mukaan Pitäjänmäen, Konalan, Malminkartanon ja Lassilan alueen kuoro. Nimen valinnassa ”matkittiin” seudun lehteä Pikomalan Sanomia lehden päätoimittajan Paavo Kärnän luvalla.


Kuoronjohtaja Kaija Viitasalo-Tulkki ja kuoron puheenjohtaja Irja Vuokko tyytyväisinä kevätkonsertin 24.4.1990 jälkeen Pitäjänmäen koulun ala-asteen juhlasalissa.

 


Laulutervehdys Kotikalliossa 10.4.1991.

 

Laululeirejä

Laululeirejä on vuosien mittaan pidetty Irja ja Leo Vuokon kesämökillä Vuokkolassa Siuntion Karhujärven länsirannalla. Ensimmäinen leiri pidettiin 25.5.1991 Ulla Hakolan johdolla.

Toivo Rytkönen muistelee, että ajatus tällaisen laululeirin järjestämisestä syntyi jo huhtikuun alkupuolella viimeisten harjoitusten yhteydessä. Aika hupeni leiripäivänä kerta kaikkiaan käsistä. Niin innolla jokainen paneutui harjoituksiin. Pieniä taukoja sentään pidettiin sopivin välein.

Leo li laskenut edellisenä iltana verkot, jotka hän kävi nostamassa Lahtisen Esan kanssa. Ennen nostoa Esa kertoi saaneensa mereltä vain pari silakkaa. Niinpä kuorolaisten hämmästys oli täydellinen, kun miehet toivat saaliinaan yhdeksän isoa lahnaa. Irja tarjosikin leiriläisille alkupaloina kylmää savulahnaa ja riisillä täytettyä uunilahnaa sekä lämpimänä ruokana uunihaukea maittavan kastikkeen kera. Topin mielestä leiri onnistui hyvin koleahkosta säästä huolimatta.

 


Kuorolaiset ihastelemassa Esan ja Leon kalansaalista

 

Konsertteja eri paikoissa ja tilaisuuksissa

Pikomalan Laulajat on vuosien mittaan pitänyt konsertteja Pitäjänmäki Seuran ja Konala-Seuran tilaisuuksissa, Pitäjänmäki päivillä, Palvelukeskus Kotikalliossa, Pitäjänmäen kirkolla, Pitäjänmäen sankarihautausmaalla itsenäisyyspäivänä, Helsingin työväenopiston kevät- ja joulujuhlissa, Katajanokan kasinolla, Pitäjänmäen kyläkirkossa ja alueen eri kouluilla. Pitäjänmäen ala- ja yläasteella on esiinnytty yhdessä koulun oppilaiden kuorojen kanssa.

Moneen kertaan on laulettu eri konserteissa yhdessä HYKSETTI-kuoron kanssa. Irja on aikoineen ollut perustamassa myös HYKSETTI -kuoroa omalle työpaikalleen Helsingin yliopistolliselle keskussairaalalle.

 

Pikomalan Laulajat keväisessä kahvikonsertissa 8.4.1997 Palvelukeskus Kotikalliossa.

 

Kuoro on pitänyt vuosien mittaan lukuisia omia kevät- ja joulukonsertteja. Uudet esiintymisasut – turkoosinsiniset – saatiin kuoron 10-vuotiskonserttiin, joka pidettiin 17.4.1997 Pitäjänmäen yläasteen auditoriossa.

Juhlassa jaettiin myös kuoron ensimmäiset harrastusmerkit. Merkin suunnittelivat reimarlalaisen kultaseppä Eero Piekäinen yhdessä Irja ja Leo Vuokon kanssa. Merkit valmistettiin Piekäisen liikkeessä Mannerheimintiellä.

Kuoron naiset valmistautumassa 10-vuotisjuhlan konserttiin

Juhlassa Irja Vuokko kiitti silloista johtajaa Juha Järvistä: ” Olemme saaneet johtajaksemme kuoronjohtajien helmen, Juha Järvisen, joka ei ainoastaan heiluta tahtipuikkoa, vaan säestää ja sovittaa esittämämme kappaleet”. Kesällä 1997 Irja sai Juhalta kirjeen, jossa tämä kertoi muuttavansa uuden työpaikkansa perässä Poriin.

 

Ikuinen miespula

Sekakuorojen tapaan Pikomalan Laulajatkin on vuosien mittaan potenut ikuista miespulaa, kuten kuoron ilmoituksessa tammikuussa 1998 kerrotaan Pikomalan Sanomissa. Ilmoituksen mukaan nimenomaan tenorit ovat ”kiven alla”. Kuorolaiset uskovat, että ”kuoron toiminta-alueelta löytyy laulutaitoisia miehiä, jotka tiistai-iltansa voisivat uhrata tälle hyvälle harrastukselle”.

Kolmea vuotta myöhemmin Irja toteaa, että mieslaulajia saisi olla enemmän kuin seitsemän. Ja toivottaa samalla miehet mukaan iloiseen seuraan kuorolaulun kiehtovaan maailmaan.

Kuoron henki on erittäin tärkeä. Laulu on se salaperäinen jokin, joka saa viihtymään yhdessä ja unohtamaan päivän kiireet ja väsymykset. Vielä kotiin tullessa hyräilee harjoiteltuja lauluja, kertoo Irja Vuokko Länsi-Helsingin Uutisissa 11.4.2001.

Haastattelussa Irja ilmoitti jättävänsä kuoron sitten, kun ei enää pysty laulamaan sopraanoa. Pelkkä ajatuskin teki hänen mielensä murheelliseksi keväällä 2001. Onneksi Irjan (synt. 1920) ei ole tarvinnut jättää laulamista.

Pikomalan Laulajien kevätkonsertin 24.4.2001 ohjelmistoa

 

Pikomalan Laulajista on jatkuvasti ollut nelisenkymmentä laulajaa. Nuorin 20-vuotias ja iäkkäin alusta asti mukana ollut Irja Vuokko. Kuoro on alusta asti harjoitellut tiistai-iltaisin kaksi tuntia Pitäjänmäen yläasteella. Sen toiminnan tukirankana on edelleen Helsingin työväenopisto. Puheenjohtajan nuija on siirtynyt Irja Vuokolta Jonna Lehtimäelle. Sihteeri on Ritva Mäkelä ja tiedottaja Kari Mäkelä.

 


Kuoron 20-vuotisjuhlakonsertin, 12.4.2007 ohjelmalehtisen kansi.

 

Kaksi kuvaa (yllä ja alla) Pikomalan Laulajien kevätkonsertista 20.4.2010 Pitäjänmäen yläasteella. Kuoroa johtaa Jori Männistö.

Joulukuussa 2010 Pikomalan Laulajat esiintyivät ensimmäistä kertaa kuoron historiassa kauppakeskuksessa – Ristikossa Konalassa. Keikka uusittiin pääsiäisenä 2011. Kuorona johtaa Jori Männistö.

 

Pikomalan Laulajien kuoronjohtajat:

Kaija Viitasalo-Tulkki 1987 – 1991
Ulla Hakola 1991 – 1992
Heli-Mari Koivisto 1992 – 1993
Juha Aunola 1993 – 1995
Juha Järvinen 1995 – 1997
Janne Ovaskainen 1997 – 2000
Katriina Jaatinen 2000 – 2002
Tuomas Sidoroff 2002 – 2004
Minna Muukkonen 2004 – 2005
Petra Ainali 2005 – 2007
Jori Männistö 2007 –

 

 

Teksti: Irja Vuokko ja Leena-Maija Tuominen
Valokuvat: Pikomalan Laulajien valokuva-arkisto