ANJA ALANKO o.s. Levoniemi
Korsutien pojat haukkuivat luuviuluksi. Minulla oli todistuksessa kympit luonnontieteessä, historiassa ja uskonnossa. Joka toinen vuosi sain kuitenkin kielissä ja matematiikassa ehtoja.
Keskikoulussa meidät ohjattiin kulttuurin piiriin. Kävimme oppilasnäytöksissä teatterissa ja oopperassa. Myös konservatoriossa kävimme kuuntelemassa Sibeliuksen sävellystä, jonka nimi oli Satu. Koulussa oli myös orkesteri ja sieltä sai lainata soittimia.
Meitä kasvatettiin myös suomalaisiksi. Tunnettu paimenhuilujen soittaja Teppo Repo ja eräs itkuvirsien taitaja, jonka nimeä en nyt muista tuotiin esiintymään meille. Opettajat olivat päteviä ja kuri oli aika tiukka. Itse opiskelin viulunsoittoa ja pienen viulun sain lainaksi koulusta. Opiskelin kansankonservatoriossa Ilmari Veneskosken oppilaana hänen kotonaan Lallukan taiteilijakodissa
Menin Helsingin tyttölukioon. Se oli paljon vapaampi koulu. Siellä oli erittäin hyvät opettajat. Sielläkin meille tarjottiin kulttuuria kaikissa muodoissa. Meidät vietiin mm. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran taloon. Tutustuimme talon kaikkein pyhimpään huoneeseen, jossa säilytetään vieläkin Lönnrotin ym. kansanrunojen kerääjien tekstejä. Jotenkin ihastuin talon tunnelmaan.
Koulun ja harrastusten lisäksi piti koko ajan tehdä töitä kotona. Elimme melkein luontaistaloudessa ja puutarhassa oli paljon töitä. Kävimme myös Helsingin kauppatorilla ja “Romppaisen” (Strömbergin) portilla myymässä marjoja ja kukkia. Meistä kolmesta sisaruksesta tulikin itse asiassa kauppiaita, minusta tuli “aatteiden kauppias”.
Aloitin opiskelemisen Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa, mutta en viihtynyt siellä. Olin kesällä töissä Talissa Helsingin kaupungin taimitarhassa. Siellä kuulin Lepaan kursseista ylioppilaille. Äidillä oli upea piha ja olin aina pitänyt kukista, niin lähdin Lepaalle opiskelemaan ja tapasin siellä tulevan mieheni.
Lähdin kuitenkin koulun jälkeen Saksaan harjoittelemaan ja kieltä oppimaan. Kuulin siellä biodynaamisesta viljelystä ja hakeuduin Suomessa biodynaamisen viljelyn pariin ja innostuin siitä. Tämän jälkeen menin Helsingin yliopiston Maatalouskirjastoon töihin ja sain hankittua sinne luonnonmukaisen viljelyn kirjoja ja lehtiä.
Aloimme pitää kursseja luonnonmukaisesta viljelystä ja teimme monisteita ja lehtiä. Ryhdyin opiskelemaan kansatiedettä, kotimaista kirjallisuutta, uskontotiedettä ym. Tein kansatieteellisiä artikkeleita puhtaasta vanhasta maanviljelystä ja yhdistin niitä tietoja luonnonmukaiseen viljelyyn.
Yhdistin nämä kaikki tiedot seuraavissa työpaikoissani, joissa toimin toiminnanjohtajana. Työskentelin kolmessa yhdistyksessä: Elävä maa, Hyötykasviyhdistys ja Maatiainen ry, jossa työskentelin 20 vuotta. Välillä olin Helsingin kaupungin kaupunginvaltuustossa ja erilaisissa luottamistoimissa.
RAIMO ASTIKAINEN
Kun olin käynyt kansakoulun kuusi luokkaa, isä sanoi, että saatte valita menettekö oppikouluun vai ammattikouluun. Kumpaankaan ei kannustettu. Päätökseni ja valintanani oli ammattikoulu. Äiti oli pahoillaan ja sanoi että olisit voinut mennä oppikouluun ja Ateneumiin opiskelemaan.
Menin Kansakoulukadulla olevaan Helsingin kaupungin valmistavaan ammattikouluun. Ensi olin koneistaja-viilaaja puolella ja sitten sähköpuolella. Ehtojen kera pääsin pois, sähköopissa oli ehdot. Menin suorittamaan ehtoja ja olin yhden päivän myöhässä. Reksi tuli vastaan käytävällä ja kerron tulleeni suorittamaan ehtoja. Hän kysyi: ”Onko tullut luettua?” ”Ei ole”, vastasin rehellisesti. Rehtori lupasi antaa vitosen.
Työteknillisen koulun suoritin 10 vuoden kulutta työn ohessa. Minusta tuli työteknikko. Piirtänyt ja maalannut olen aina. Piirustuksessa oli aina kymppi. Viimeiset työvuodet tein laivojen sisustussuunnittelua.
JAAKKO ILVONEN
REIJO KALLINEN
Kotona ei koskaan keskusteltu oppikouluun menemisestä. Kävin kansalaiskoulu 7 ja 8 luokat ja ammattikoulun kaksi-vuotisen viilaaja-koneistaja linjan. Opettajista yksi sanoi että sinä et koskaan elätä itseäsi näillä metallitöillä. Hän oli oikeassa. Lähdin merille ja sitä kautta muihin töihin.
YRJÖ KIVISTÖ
TUULA KÄKÖNEN o.s. Hoikkala
Kesäisin olin kesäapulaisena kemikalioliikkeessä, myin marjoja, olin Strömbergillä juoksutyttönä. Hiilikellariinkin vein postin korkokengissä – piti olla hieno. Pitäjänmäen kansakoulun johtaja Aake Virtanen suositteli minulle Heinolan seminaaria. Hänen mielestään minusta olisi tullut hyvä opettaja. En uskaltanut lähteä seminaariin.
Olin SYP:ssä pankkivirkailijana ja pankinjohtaja Reino Ailamo lupasi, että kyllä pankki kouluttaa sinut. Niin myös tapahtui.
RAILA LAMMINEN
JUSSI-PETTERI LAPPI
lukiossa Malminkartanossa. Ylioppilaaksi pääsin 2001. Vuosi kului
armeijassa. Armeijan jälkeen olen ollut työelämässä, vuodesta 2003
Kamppi-Ruohonlahti alueella postinjakajana. Vuodesta 2003 olen ollut
myös talonmiehenä Pitäjänmäentie 15 ja 17:ssä. Ami-Edussa olen työn
ohessa suorittanut talotekniikan perustutkinnon.
OLAVI OJA
Ensimmäisenä vuonna olin valimo-koneistamopajalla ja toisena vuonna radiopuolella. Rakenneltiin ja asenneltiin radioita. 1951 menin AEG:n radiotehtaalle Kiloon. Olin sähköliike Sähkömerkissä Lauttasaaressa ja ???
Keväällä 1953 aloitin Hiomotiellä Sanoma osakeyhtiössä painajan opit. Sain monipuolista kirjapainoalan koulutusta. Olin 14 vuotta painajana, 28 vuotta olin työnjohto- ja tuotantojohtotehtävissä.
EILA PUHAKKA
PERTTI RITALUOMA
LEO SALMINEN
Neljänneltä luokalta menin Grankulla samskolaniin. Pääsin suoraan toiselle luokalle. Kävin viidenteen luokkaan. Olin hyvin levoton oppilas ja minut erotettiin koulusta. Jatkoin oppikoulua Helsingfors Andra svenska lyceumissa. Koulunkäynti ei kuitenkaan huvittanut. Menin hammasteknikon oppiin lehti-ilmoituksen perusteella. Koulutus oli oppisopimustyyppistä.
ANNELI SARVIVAARA (o.s. Ilvonen)
SEPPO SOITULA
Kadehdin Leon veljiä Kakea ja Jaskaa, koska he osasivat ruotsia.
Kaveriporukasta puolet oli ruotsinkielisiä.
Punaista kansakoulua kävin kolme vuotta, sitten muutettiin uuteen
kouluun. Kannettiin jonoissa tavarat uudelle koululle. Neljännellä luokalla
pystyin vastustamaan vanhempia ja opettajia, viidennellä luokalla
vainottiin. Olin hyvä oppilas ja silti en halunnut oppikouluun. Menin
seitsemännen luokan jälkeen ammattikouluun Sturenkadulle. Olin siellä
autolinjalla kolme vuotta ja lähdin töihin. Sain armeijassa
ilmasotakoulussa lentoapumekaanikko-koulutuksen. Menin teknilliseen
kouluun.
MARITA TIRRONIEMI (o.s. Häggström)
että kävimme koulua Kruunuhaan keskikoulussa. Tyttökoulussa keskikoulu
kesti kuusi vuotta. Kävin Helsingin tyttölukion Kirkkokatu 6:ssa. Pääsin
opiskelemaan valtiotieteelliseen tiedekuntaan, mutta mielenkiinto loppui
nopeasti. Siirryin Helsingin Sihteeriopistoon 1968.
Olin valtion virastoissa töissä ja postissa viimeksi. Olin kansakoulussa
hyvä oppilas. Ainoa heikko kohta oli matematiikka.
LEENA-MAIJA TUOMINEN (o.s. Veltti)
Aloitin koulunkäynnin Tampereella Takahuhdin koulussa. Olin käynyt koulua kaksi viikkoa, kun syksyisen päivän iltapäivällä toteutui talomme lasten toive. Pihalla lukossa ja hupulla peitossa ollut peltileikkuri oli auki. Talon isäntä oli Valmetilla työnjohtajana. Tehtaalla oli lakko ja Kuohukiven setä oli työkavereineen leikannut peltiä, josta tehtiin laukkuihin lukkoja. Miehet olivat menneet kahville ja jättäneet leikkurin auki. Me ennätimme 5-vuotiaan Sepon kanssa leikkurille. Ensimmäinen pellinpala meni kahtia hienosti. Otin uuden palasen käteeni ja sanoin Sepolle: ”Älä leikkaa ennen kuin, otan sormeni pois”. Poika totesi, että leikkuri on heidän ja painoi terän alas. Siinä samalla meni oikean käden etusormestani ensimmäinen nivel ja pala peukaloa.
Äiti oli pesutuvalla muutaman kilometrin päässä ja lastenvahtina oli nuori tätini. Äidille lähdettiin viemään sanaa ja siellä hän sitten tovin kuluttua seisoi saappaat jalassa tien varrella odottamassa pillit ulvoen saapuvaa ambulanssia. Sairaalassa kokenut kirurgia selitti: jos sormi leikataan tyvestä poikki, se paranee nopeasti, hitaampi vaihtoehto on ommella katkennut nivel paikoilleen. Onneksi äiti valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Viisi päivää olin sairaalassa ja sen jälkeen kirurgi kielsi kouluun menemisen. Olisin saattanut aloittaa kirjoittamisen vasemmalla kädellä. Sormeen tuli kuolio ja vielä joulun aatonaattona lääkäri viimeisen kerran ”ronkki” sormen päästä kuollutta solukkoa pois.
Seuraavana syksynä oli edessä uusi aloitus. Lukemaan opin 8-vuotiaana. Toiselle luokalle siirryin Tammelan kansakouluun. Neljänneltä luokalta pyrin oppikouluun. Ilmoitin kotona mutkattomasti, että pyrin oppikouluun, vaikka isän työtovereitten lapsista ei juuri kukaan ollut siihen mennessä oppikouluun mennyt. Valitsimme Tampereen yhteislyseon, valtion koulun, jossa voi päästä vapaaoppilaaksi – ei tarvinnut maksaa lukukausimaksua ja johon sitten myöhemmin voisivat – niin kuin sitten tekivätkin – tulla kaksi veljeäni ja sisareni.
Tampereen Yhteislyseon II A lukuvuonna 1956 – 1957
Ensimmäinen rivi (vas.): Ritva Honkanen, Sirpa Savioja, Marja-Terttu Saarilampi, Tarja Rimpivaara, Kerttu Mattila
Toinen rivi: Tuija Koivisto, Tarja Koponen, Päivi Mäkinen, Anneli Luodelahti, Raita Lehto, Elina Nieminen, Pirkko Hautakorpi
Kolmas rivi: Tuula Hannula, Leena Wideman, Marjatta Hällfors, Leena Hellén, Pirjo Virtanen, Sirkku Toukomaa
Neljäs rivi: Auli Viitala, Marja-Liisa Mallén, Leena-Maija Veltti, Pirkko Koskinen, Leila Puhakainen
Viides rivi: Heikki Tuominen, Reima Tamminen, Pekka Pikkarainen, Irmeli Nieminen
Kuudes rivi: Ilmo Jortikka, Esko Luotonen, Pekka Kostiainen, Keijo Kaunisto, Petri Saharinen, opettaja, Matti Pakkanen, Mauri Uoti, Antti Nieminen, Terttu Tumi, Terttu Siiranen, Tapani Tumi, Pentti Kelo, Markku Järvinen, Teuvo Tenkanen, Jorma Järvinen
Seuraavana syksynä aloitin opiskelut Helsingin yliopistolla. Samaan aikaan olin Seutusuunnitelmien Liitossa osa-aikaisena toimistosihteerinä. Olin ollut kesän 1964 harjoittelijana Helsingin Sanomien talousosastolla. Merkonomin töissä sain osa-aikaisesta työstä parempaa palkkaa kuin toimittajana. Valmistuin hum.kandiksi 1968. Olin töissä siihen asti kun vanhin tyttäreni syntyi 1966. Siihen opinnot jäivät. Ryhdyin tekemään toimittajan töitä ja politikoimaan.
Keskenjääneet opinnot kaiversivat mieltä ja niinpä keväällä 1980 sain fil.kandin paperit – maksoin 50 markkaa filosofian maisterin tittelistä. Opiskellut olen jatkuvasti niin avoimessa yliopistossa, kesäyliopistossa kuin Teknisellä korkeakoulullakin.
Tampereen Yhteislyseon VIII A-luokan ylioppilaat 1963
Ensimmäinen rivi (vas.): Sirkka Haapanen, Matti Heinisuo, Sirkka Lindfors, Marjaana Malmivaara, Aila Kuisma, Pekka Paavola, Maija-Liisa Mallen
Toinen rivi: Saini Musakka, Anna-Maija Jakosuo, Terttu Tumi, Pirjo Virtanen, Marjatta Hällfors, Kauko Lehtonen
Kolmas rivi: Auli Viitala, Tarmo Wallenius, Leena Hellén, Leena-Maija Veltti
Neljäs rivi: Terttu Siiranen, Ritva Honkanen
LEENA VANHATALO (o.s. Kokko)
Kävin kouluni Pitäjänmäelle. Pyrin ja pääsin Annelin kanssa samaan aikaan töihin Strömbergille. Työvuosia kertyi 38, viimeiset vuodet olit arkistonhoitajana.
OSMO VANHATALO
Olen Mäntyharjun poikia. Kansakoulun aloitin 1941. Mäntyharjulle tuli 1945 oppikoulu. Menin sinne yhdeksi vuodeksi – ruotsista jäin kiinni. Kävin oppikoulua Salmelan tuvassa. 1950-luvun puolivälissä tulin Pitäjänmäelle. Sisko kehotti 1958 hakeutumaan iltaoppikouluun Helsingin Yksityislyseoon, Nordenskiöldinkatu 1. Keskikoulun suoritin kolmessa vuodessa. Tuntui helpolta vaikka kävinkin työn ohella – kävin myös lukion. Minusta tuli ylioppilas 1965.
Tuplasin seitsemännen luokan, saksan kieli oli vaikeaa.
Pyrin Helsingin teknilliseen opistoon ja pääsin varalle. Tampereen teknilliseen oppilaitokseen oli perustettu ylioppilaspohjainen 3-vuotinen linja ja pääsin sinne. Mutta onneksi sain varapaikan Helsingistä.