Lättähatut ja Villamyssymissit

Lättähatut ja villamyssymissit olivat viime talven ja vielä tämän nykyhetkenkin puheenaiheita. Sanomalehtien palstoilla ja aikakausilehtien sivuilla on pitkiä kirjoituksia valokuvin varustettuna heidän käyttäytymisestään ja etenkin heidän pukeutumisensa muodista. Minkälaisia he todella ovat, siitä tahdon nyt lähemmin kertoa.

Iltaisin vilkasliikenteisillä paikoilla kuten rautatieasemalla ja elokuvateattereiden edustoilla parveilee nykyajan nuorisoa, niin sanottuja lättähattuja ja villamyssymissejä. Heidän ikänsä vaihtelee 15 – 20 ikävuosien välillä. Etenkin lauantaisin tätä joukkoa on eniten liikkeellä.

Villamyssymissien mielestä oikein komea poika on se, joka on oikein muodin mukaisesti pukeutunut. Hatun on oltava litteä kuin pannukakku, joka jotenkuten pysyy päässä. Hiukset ovat pitkät. Ne roikkuvat kaulukselle asti. Puku on raidallinen, siinä on kapeapunttiset housut. Lisäksi lättähatuilla on muodinmukaiset siniset tai punaiset mokkakengät, korkeakorkoiset ja pitkäkärkiset.

Päällystakki on aivan lyhyt, korkeintaan polviin saakka ulottuva, edestä napit ovat auki ja vyö roikkuu jossain takana. Tyypillisellä lättähatulla on hurmaavat viikset, mikäli niitä vielä kasvaa. Heillä pitää olla valtavat tekohartiat, jotka ovat tärkeimmät koko asustuksessa. Tässä on missien mielestä oikea unelmapoika.

Maalinukkeja

Villamyssymissit, siinä vasta näky on. Pukeutuminen on etualalla. Hiukset ovat aivan lyhyeksi villakoiramaisesti leikatut. Korvissa heillä on suuret renkaat, silmäripset aivan mustat ja huulet ylimaalatut. Täten he ovat aivan maalinukkeja.

Pukuina heillä on viininpunainen samettitakki, jossa hame, joka on aivan kapea helmasta, kummaltakin sivulta 20 cm halkiolla. Pieni tamppi roikkuu jossain takana ja koko puku on täynnä kiiltäviä nappeja. Kainalossa pitää olla valtava käsilaukku.

Salpausselän kisoissa Lahdessa1955 – laita nimet jotka muistat

Stärän näköinen friidu

Tässä on nyt kuvattuna lättähatut ja villamyssymissit. Heidän käyttäytymisensä on huonoa ja kovaäänistä. Nauttiessaan alkoholia nuoret pojat mellastavat ja huutavat kaduilla ja yleisillä paikoilla. He istuvat joutilaana ravintoloissa ja baareissa, huutavat vanhemmille ihmisille ja ovat yleensä aina äänessä.

Jos joku lättähattu näkee jonkun upean missin, niin hän sanoo muille: ”Tuopa on stärän näköinen friidu, sen minä vielä isken”. Tällaisia ovat nyt nykyajan nuoret. Ei tiedä, kuinka kauan tätä muotia vielä kestää, mutta nyt heitä vielä näkee kaikkialla.

Iriksen aine –  kirjoitettu 1950-luvun alkupuolella.
Iris Lundqvist (o.s. Levoniemi)