Kylällä ja Kaupungissa

Rahat eivät aina riittäneet  leffalippuun ja kioskille. Muistan kerran kun kaverit huutelivat Kerttua ja minua Karusellikioskille, mutta mehän halusimme nähdä ”aikuisten” filmin Paljasjalkakreivittären, pääosassa Ava Gardner. Pitskun Bio Rein lippuluukulla Fagerströmin ”täti” myi nekkuja.

”Taas Kerttu tulee hakemaan,” totesi äitini. ”Onko läksyt luettu?”. Minä olin oppikoululainen ja vanhempani maksoivat lukukausimaksuja, joten kouluasiat piti hoitaa kunnolla. Kerttu oli jo päässyt työhön Strömbergille. Hän oli menossa konekirjoituskurssille kaupunkiin Kallioon ja minä läksin apuun ja kannoimme painavan Remington kirjoituskoneen Kertun kotiin.

Kerttu Wallius ja Elli Jansson
Ensimmäiset televisio-ohjelmat katselimme Walliuksella. Kunnes meillekin paikkakunnalla asuva setä toi HelkamaTv:n. ”Kotimme Ylpeys”, näin laitetta mainostettiin.

Marian baarissa Eljaksentiellä kuuntelimme levyautomaattia. La gumbarcita oli suosikki. Samalla suunnittelimme iltamenoja. Baarissa kävimme vain päiväaikaan.

Hopeinen kuu luo merelle siltaa ja Kerro kultainen kuu, Johnny guitar olivat lauluja, joita laulelimme tullessamme Koski-kioskilta. Äiti ei ollut antanut lupaa mennä Hämikselle eikä Kestikartanolle. ”Pysytte kylällä” oli käsky.

Kerttu Wallius Marian Baarissa

Tuula Hoikkala Marian Baarissa 1959. Tuulalla on päällään Englannista tuomansa villajumpperi.   

 

 Tuulan naapurissa asuva Elli Jansson opiskeli ompelijaksi ammattikoulussa. Kuva on Strömbergin aidan vierestä. Tytöt ihailemassa kaunista puutarhaa ja samalla Koski-kioskilla tapaamassa Strömbergin konepajakoululaisia.  Elli muutti valmistuttuaan New Yorkiin.
Tuula ja Kerttu lähdössä Hämikselle. Tuulan äiti oli antanut luvan lähteä. 

 

Partioteillä asunut Irja Tiainen oli Tuula pari vuotta vanhempi. Hän meni naimisiin ja muutti Kanadaan. Irjalla on muodikas duffeli -takki ja ”elefantti” -päällyskengät.

 

 Teksti: Tuula Käkönen (o.s. Hoikkala)
Kuvat: Käkösen perhearkisto