Iriksen Joulumuistoja

Pikkujoulumme koululla

Minun siskoni oli täällä koulussa ja me saimme toisiltamme lahjoja. Anja sai yhdeltä tytöltä kiiltokuvan ja opettajalta kaksi kiiltokuvaa. Opettaja liimasi ne kiiltokuvat paperille. Pertti (Ritaluoma) haki kuusen ja opettaja laittoi kynttilät palamaan. Joulupukki tuli ja pikkulapset sanoivat hänelle hyvää päivää. Sitten joulupukki lähti ja lauloimme kaikkia joululauluja ja söimme ruokaa.

 

Jouluaatto

Jouluaamuna minä olin jo kello kuusi ylhäällä ja me lähdimme hakemaan joulukuusta isän kanssa. Sitten minä autoin äitiä ja tiskasin astiat. Sitten menimme ulos siskoni kanssa. Tuli ilta ja menimme sisälle kun meille tuli vieraita. Söimme pullaa ja piparkakkuja. Minä kävin viemässä naapuriin kakkuvormun. Minä näin kun Pirkko avasi paketteja ja minä sanoin äidille, että Aallolla on jo joulupukki. ja sanoin siskolleni ettei meille tulekaan joulupukkia. Minä sain joulupukilta kirjan, pelikortit, kerraston ja vesivärit. Minä menin nukkumaan kello puoli yksi. Aamulla minä liimasin kiiltokuvia albumiin.

 

Pikkujoulu

Ennen joulua vietetään pikkujoulua. Pikkujoulu oli sunnuntaina kolmas päivä joulukuuta. Olin lauantaina hakemassa Pirkon kanssa pienen joulukuusen. En vienyt sitä heti sisälle, vaan menin katsomaan äitiä, joka oli sairaalassa. Kun tulin sieltä aloin koristella joulukuusta. Minä ostin kynttilöitä ja laitoin ne kuuseen. Siskoni ja veljeni sytyttivät illalla kynttilät ja he lauloivat ja leikkivät joulukuusen ympärillä. Kun minä kävin ulkona niin kynttilät loistivat niin kauniisti. Kaikki puut olivat lumen peittämiä ja oksat nuokkuivat painavan lumen alla. Luonto oli niin kaunis kun sen yllä on valkoinen lumivaippa. Toivoisin, että isoksi jouluksi tulisi paljon lunta. Toivon myös saavani joululahjaksi sukset, että pääsisi hiihtämään.

 

Jouluaatto

Jouluaattona odotimme koko ajan iltaa. Kello kuusi söimme jouluaterian, joulukinkkua ja muita herkkuja. Sitten kello kahdeksan saimme joululahjat. Meillä ei käynyt joulu-ukkoa, mutta se kurkisti ikkunasta ja sitten se tuli ovelle ja sanoi: ”Hyvää iltaa” ja sanoi, että on niin kiire. Sitten se katosi yhtäkkiä. Äiti jätti joululahjakorin rapulle, sitten kun ukko oli mennyt haimme korin. Saimme kaikenlaisia joululahjoja. Minun veljeni sai lentokoneen, joka piti laittaa kattoon kiinni ja kun narusta pyöritti se alkoi pyöriä ja surista, se oli veljestäni hauskin joululahja. Meillä oli myös joulukuusi, joka oli niin pitkä, että piti katkaista tyvestä ja latvasta. Olimme myös joulukirkossa. Minusta joulu on hauska juhla.

 

Toivomukseni joululta

Toivoisin saavani jouluna itselleni luistimet. Kyllä minulla on vanhatkin, mutta ne eivät oikein pysy jalassa. Sen tähden haluaisin niin mielelläni uudet. Minä toivoisin saavani sukset ja uudet siteet, niin siskoni saisi minun vanhat sukseni ja veljeni taas saisi siskoni sukset. Haluaisin myös oman, ihan ikioman polkupyörän. Sillä tulisin aina kouluun, mutta en tietenkään liukkaalla kelillä, silloin voisi käydä pahasti. Esimerkiksi voi jäädä auton alle, kun liukastuu. ja voisi tulla sairaalamatka.
Haluaisin vielä saada hyvän todistuksen, niin äiti ja isä tulisivat iloisiksi. Haluaisin vielä, että I-luokan oppilaat saisivat myöskin hyvän todistuksen ja että kaikkien oppilaiden vanhemmat olisivat iloisia jouluna, ettei kenelläkään olisi murhetta. Toivon, että kaikilla olisi hauskaa jouluna.

 

Ainekirjoitukset toiselta ja kolmannelta luokalta vuosilta 1946 – 48
Iris Lundqvist (o.s. Levoniemi)