Emeritusprofessori Pekka Salomaa

Pekka Salomaa tuli Pitäjänmäen seurakuntaan kanttoriksi 1967. Kirkkoherra Kaarlo Kuosmanen tuki Pekka Salomaan valintaa. Salomaan perhe oli palannut Saksasta 1966 ja asettunut asumaan ensin Konalantien ja sitten Partiotien 34:een.

Forssan Tammelassa, Torron kylässä opettaja- ja musiikkiperheeseen 30.4.1933 syntynyt Pekka sai musikaalisten kykyjensä kehittämiseen kannustusta varsinkin  isältään Urho Salomaalta (1902 – 1965), joka toimi opettajana ja kuvataiteilijana.

Pekka Salomaa opiskeli ensin Sibelius-Akatemiassa oopperaluokalla sivuaineena viulunsoitto. Kanttorin koulutuksen hän sai Sibelius – Akatemiassa kirkkomuusikko – osastolla. Baritonina hänen oopperadebyyttinsä tapahtui Wienissä. Musiikinopettajana hän suoritti kasvatustieteen approbaturin ja toimi stipendiaattina Musiikkikorkeakoulussa Berliinissä.

Vuonna 1961 Pekka ja Mirja Salomaa olivat muuttaneet lastensa Petterin (s.1961) ja Katariinan (s.1963) kanssa Berliiniin. Pekka sai ensimmäisen kiinnityksen Berliinin oopperaan ja sitten Bremerhavin oopperaan. Vaikka baritonin ura oli edennyt kansainvälisille estradeille, päätyi perhe Suomeen takaisin.  Pekka Salomaa työskenteli kanttorina, opettajana ja professorina Sibelius–Akatemiassa.

Pitäjänmäen kanttori


Musiikin opetusta kirkon tiloissa

Pekka ja Mirja Salomaa aloittivat Pitäjänmäen alueella lasten musiikin opetuksen Pitäjänmäen kirkon tiloissa. Pitäjänmäen seurakunnan musiikkikoulu perustettiin 1972.

Kirkkoherra Kuosmasen aikana seurakunnan henki oli reilu ja ymmärtäväinen, kertoi  Mirja Salomaa. Sunnuntaisin ja juhlapyhinä monet musiikkiesitykset kuuluivat kanttorin toimenkuvaan. Seurakunnan kanttorina Pekka toimi myös vakinaisena vierailijana esiintyen Kansallisoopperassa.   Monet oopperalaiset tulivat tutuiksi Pitäjänmäellä.

Professori Pekka Salomaan ura oopperalaulajien kouluttajana ja johtajana oli tavoitteellista. Nyt eläkepäiviä viettävä Pekka hoitaa kuntoaan Partiotien kodissa. Jokapäiväiset kävelylenkit koiran kanssa ja toimiminen eläinsuojelussa ovat tärkeitä harrastuksia, samoin avustaminen Sydänyhdistyksessä. Kuvataide kuuluu harrastuksista rakkaimpaan. Pekka on perinyt isältään maalaamisen taidon. Pitäjänmäen kirjastossa on ollut näyttelyissä esillä Pekka Salomaan tauluja, jotka  esittävät luontoa ja bassobaritonin rikasta elämää.

Pitäjänmäen kirkkokuoro 1968 – 1972, johtaja Pekka Salomaa

Teksti Tuula Käkönen
Kuvat Salomaan perhearkisto
Lisää: Pekka Salomaa: Oopperan estradilla, Racallmed Oy, 2007